What we do

What did we achieve so far

Thanks to our enthousiastic sponsors around 50 children can attend the different primary schools in Mdawi region, and 15-20 kids go to secondary school.

The Tailoring school has been an ongoing success since its launch in 2004. Every year a small group of girls learn the practical skills in tailoring which benefits not only these young women but also Mdawi students and schools that receive brandnew uniforms.

We built Neema Learning Center (below) which hosts a library with computers and Carperter School. The latter proved difficult to establish due to power issues. We are currently looking into ways to improve the class room and start mechanics workshops.

The local dispensary (below) received our support through the building of a doctor's house next to the dispensary, shipments of laboratory equipment and medical materials.

Over the years we had many shipments of mosquito nets, tailoring equipment, computers, medical supplies, and lots more... KLM's Pilots without Borders always proved to be a great collaborating partner by shipping our supplies at no cost!

Since our foundation offered the first testing rounds for HIV in 2005, many children have been checked for infection. In total, around 20 kids turned out to carry the virus since. They enrolled in a KCMC testing, treatment and counseling programme and can also attend the Mdawi dispensary these days for additional follow-up. In the past we organized many HIV seminars. Especially in the "early years" much progress was achieved by explaining more about the ways of transmission, symptoms, treatment options and practical advice on what to do when HIV-positive.

___________________________

Wat hebben we bereikt

Veel plezier op de basisschool

Dankzij onze enthousiaste sponsors gaan momenteel 50 weeskinderen naar verschllende basisscholen in de regio Mdawi. In het werkplan en de begroting kunt u hier meer over lezen.

In het strategisch plan staan onze plannen voor de komende 5 jaar beschreven.

Goede beroepsopleiding op de middelbare school

Dankzij onze sponsoren gaan momenteel 20 weeskinderen naar middelbare scholen. Ook hierover kunt u in het werkplan en in het strategische plan meer lezen.  

Naaischool draait op eigen kracht

In 2004 is een naaischool opgericht voor meisjes van twaalf tot vijftien jaar. Dankzij enkele Nederlandse sponsors hebben wij de drie naaimachines en twee breimachines kunnen aanbieden waar de meisjes mee werken. Dit project is erg succesvol, de school kan zelfstandig rondkomen van de inkomsten. De meisjes maken schooluniformen (truien, broeken en overhemden) voor de kinderen in Mdawi en omgeving. Er zijn inmiddels al twintig meisjes opgeleid.

Bouw van een timmerschool

Met dank aan verschillende Nederlandse sponsors, waaronder Cordaid, Lions International en particuliere donaties, heeft de stichting tussen 2005 tot 2007 een timmerschool laten bouwen voor jongens.

Dankzij hiv-testen krijgen besmette kinderen kans op een toekomst

Sinds 2005 zijn er >500 kinderen op hiv getest. De testen worden op onze kosten uitgevoerd door de medische staf van het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) in Moshi, 12 km van Mdawi. Helaas bleken twintig kinderen hiv-positief te zijn. Wij begeleiden en betalen de behandeling van dertien kinderen, ze krijgen medicijnen van het ziekenhuis en daar leren ze hoe ze met hun ziekte om moeten gaan om een zo gezond mogelijk leven te leiden. De overgebleven kinderen zijn om verschillende redenen nog niet onder behandeling. Voor enkelen is het nog niet nodig en voor anderen is het een drempel om te starten met behandeling o.a. door aanwezigheid van stigma. Wij doen er alles aan om inwoners van Mdawi voor te lichten door deskundigen van het KCMC en hopen op die manier het stigma te verminderen. Hopelijk kunnen we uiteindelijk alle kinderen die dat nodig hebben laten behandelen.

HIV behandeling onder deskundige begeleiding

De kinderen die hiv-positief zijn, gaan elke maand naar het ziekenhuis in Moshi. Onder begeleiding van een dokter en een apotheker krijgen de kinderen een behandeling, bestaande uit een combinatie van aidsremmers. Ook worden ze onderzocht op het effect van de medicijnen, bijwerkingen en infectieziektes. Dankzij de behandelingen hebben de kinderen een kans op een toekomst. Ze voelen zich gezonder dan zonder medicijnen, en ze kunnen een redelijk normaal leven leiden. We hopen dat als de kinderen volwassen zijn geworden, ze zelf in staat zijn om hun behandeling voort te zetten, uit de inkomsten van hun baan.

HIV voorlichtingsbijeenkomsten voor iedereen

Om het stigma rondom hiv en aids dat in Mdawi heerst te verminderen en nieuwe hiv-besmettingen te voorkomen organiseren we twee keer per jaar voorlichtingsbijeenkomsten. Drie verpleegkundigen uit het KCMC komen in Mdawi langs om de inwoners bewust te maken. Wat is aids? Wat is hiv? Hoe kom je er aan? Hoe voorkom je het? Hoe behandel je patiënten? De verpleegkundigen geven voorlichtingen in het Kiswahili aan de hand van afbeeldingen en delen brochures uit. Hun toehoorders zijn verdeeld in leeftijdsgroepen: van 8 tot 10, 10 tot 14 en oudere kinderen en verzorgers. Daarnaast worden ook aparte bijeenkomsten georganiseerd voor de hiv-positieve kinderen en hun verzorgers. Zo leert ieder op zijn of haar eigen niveau.

Medische hulppost krijgt laboratorium

In 2003 werd op initiatief van een Noorse organisatie een medische post gebouwd, het Anne Ziekenhuis. De overheid heeft hier voor enkele dagen per week een arts en drie verpleegsters gestationeerd. Bij ons bezoek in 2005 bleek echter dat het deze medische post aan veel noodzakelijke behoeften ontbrak, het ‘ziekenhuis’ was vrijwel leeg. Met dank aan de werkgroep HAMLO uit Utrecht hebben wij de medische post kunnen voorzien van een eenvoudig maar compleet laboratorium. De medewerkers van onze stichting vullen regelmatig de voorraden medicijnen en verband aan.

Cookie-instellingen