Beklimming Mount Meru voor gezonde baby's in Tanzania

Mirna Robert-Du Ry van Beest Holle 18-04-2016 3624 keer bekeken

De Children of Kilimanjaro Foundation en Women & Youth Careline Foundation bundelen hun krachten. Zij willen met het Ujumbe Project (Ujumbe=Boodschap) SMSjes gaan sturen naar zwangere vrouwen om ze voor te lichten over een gezonde leefstijl en de risico’s die ze lopen tijdens de zwangerschap.

Verloskundige zorg in Tanzania

In Noord-Tanzania overlijdt één op de zeventien baby’s tijdens de zwangerschap of bevalling. Ter vergelijking, in Nederland is dat ongeveer één op de honderd. Daarnaast overlijdt ook één op de honderd vrouwen tijdens zwangerschap of bevalling. Er zijn verschillende oorzaken maar een groot deel heeft te maken met kennis van zwangere vrouwen over gezonde leefstijl en risico’s tijdens zwangerschap. Dit komt doordat vrouwen weinig zorg zoeken tijdens de zwangerschap en daardoor weinig tot geen voorlichting krijgen. Men weet bijvoorbeeld niet dat een hoge bloeddruk heel gevaarlijk is en dat die regelmatig gemeten moet worden.

Ujumbe Project

De Women & Youth Careline Foundation wil met het Ujumbe Project (Ujumbe=Boodschap) SMSjes gaan sturen naar zwangere vrouwen om ze voor te lichten over een gezonde leefstijl en de risico’s die ze lopen tijdens de zwangerschap. Daarnaast willen we de vrouwen ook herinnerings-SMSjes gaan sturen om naar de kliniek te komen. Een voorbeeld van een SMSje kan zijn: "Het is beter om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap, want dit kan leiden tot baby’s met een te laag geboortegewicht of ernstigere aandoeningen".

Ook willen we de verloskundige kliniek van de medische post in Mdawi verbeteren. Er is bijvoorbeeld niet altijd water beschikbaar. We willen regenwater opvangen en een tank aanleggen zodat er altijd een voorraad water beschikbaar is. Want denk je eens in dat je moet bevallen in de kliniek en er is geen water om je te wassen of de verloskamer schoon te maken. Daarnaast heeft de kliniek niet de beschikking over simpele uitrusting zoals glucose-meters, bloeddrukmeters en een digitaal Doppler-apparaat.

Voor deze drie componenten, (1) SMS-voorlichting, (2) water en (3) medische uitrusting zijn fondsen nodig. Voor deze fondsenwerving zal de Women & Youth Careline Foundation samenwerken met de Children of Kilimanjaro Foundation.

Sponsoractie samen met Wilde Ganzen

Bernard Sumari, Joop de Boer en Marion Sumari-de Boer gaan op 9 mei 2016 de berg Meru beklimmen om geld in te zamelen. Meru is het zusje van Kilimanjaro, ligt zo’n 40 km ten westen ervan en is iets meer dan 4.500 meter hoog. Vanaf de berg Meru is er een prachtig uitzicht op de Kilimanjaro.

Door onze beklimming te ondersteunen help je de stichting Children of Kilimanjaro (www.childrenofkilimanjaro.nl) om fondsen te werven voor dit project. Wilde Ganzen (www.wildeganzen.nl) zal jouw bijdrage verhogen met 50%. Dus jouw euro wordt €1,50 waard! Als voorbeeld: met jouw €45 helpen we 5 vrouwen de zwangerschap door.

Het project is te volgen op www.facebook.com/ujumbeproject. Doe mee en help ons de verloskundige zorg in Mdawi te verbeteren. Bijdragen kunnen gestort worden op NL36INGB0005132127 ovv project 2016.0626. Deze sponsoractie loopt tot 1 juli 2016, waarna het project direct van start zal gaan.

De vrouwen en kinderen van Mdawi en omstreken rekenen op jou!!!

Cookie-instellingen